Poster pentatonische en majeur toonladder
Ik heb een poster gemaakt waar de pentatonische en majeur toonladder samenkomen. Ik was benieuwd naar de overlap en samenhang tussen de beide toonladders op de gitaar. Muziektheorie dus. Het leek me interessant om een spiekbrief in postervorm te ontwerpen om aan mijn eigen muur te hangen.
De poster bestond in eerste instantie nog uit een lichte en donkere variant. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om verder gaan met de donkere versie. Inmiddels verkocht ik al de Scales and Intervals poster via mijn Etsy webshop. Het was een logisch gevolg dat ik de laatste versie ging toevoegen aan het assortiment als listing.
Over Etsy
Etsy is een website dat zich richt op de verkoop van unieke en handgemaakte producten. Het is opgericht in 2005 en biedt sindsdien een platform voor onafhankelijke verkopers om hun eigen creatieve producten rechtstreeks aan consumenten te kunnen verkopen. Een perfect platform voor de verkoop van mijn poster dus.
Onderzoek en inzichten
Bij het design van deze poster wilde ik weergeven hoe de pentatonische toonladder en de majeur toonladder op de gitaarhals samenhangen. De pentatonische toonladder is een vereenvoudigde versie van de majeur toonladder en bestaat uit slechts vijf tonen (penta). Dat maakt ook dat ze per definitie overlappen. De majeur toonladder die twee tonen meer heeft is het fundament van de Westerse muziek. Samen met de mineur toonladder zijn de meeste liedjes opgebouwd met deze toonladders als basis.
Op de hals van de gitaar komen bepaalde noten en akkoorden meerdere keren voor, in verschillende toonhoogtes. Je kunt de hals opdelen in vijf blokken met vijf varianten van de toonladders. Ieder blok bevat daarnaast een greep als variant van de toonsoort. Om de toonladders makkelijker te onthouden en te begrijpen gebruiken sommige muzikanten het zogenaamde CAGED-systeem. Dit zijn de vijf open akkoorden (C, A, G, E, D) in de vijf blokken op de hals.
Het design
Ik heb de layout opgedeeld in een aantal regels. Op de bovenste regel is een octaaf zichtbaar, wat neerkomt op 12 posities op de gitaarhals. Om duidelijk te maken dat het patroon zich hierna weer herhaalt heb ik aan de rechterkant nog twee extra posities (fretten) toegevoegd. De eerste twee posities zijn gelijk aan de laatste twee.
Van boven naar beneden heb ik de hals opgeknipt in de vijf blokken met ieder de unieke variatie van de pentatonische en majeur toonladder. Een aantal belangrijke noten heb ik uitgelicht:
- Minor root note – eerste toon van de mineur toonladder
- Major root note – eerste toon van de majeur toonladder
- Major scale note – noot die wel in de majeur toonladder zit en niet in de pentatonische
- Blues note – noot die wordt toegevoegd aan de pentatonische toonladder om een “bluesy” sound te creëren.
- Chord shape – de akkoorden uit het CAGED-systeem
Door deze toonladders en CAGED-systemen visueel te combineren, laat de poster zien waar de toonladders elkaar overlappen en hoe je de CAGED-methodiek kunt gebruiken om efficiënt te navigeren op de gitaarhals. Tenslotte bevat de poster nog drie waardevolle tips om de patronen te visualiseren.
- If you ignore the first string, every position is a sequential pattern of 2 minor third intervals and 3 major second intervals wrapped around the neck.
- Every note that sits in the middle right position of the major second intervals is a root note. The relative major root is at the top left position.
- Every note that sits in the top left position of the minor third intervals is a minor root note. The relative major root is at the top right.
Reflectie
Deze poster is begonnen als persoonlijk ontwerp en doorgegroeid tot een design wat ik actief verkoop op Etsy. Ik vind het een mooie ervaring dat meer mensen dezelfde “spiekbrief” handig vinden of het gewoon als poster aan de muur willen hangen. Naast de informatieve waarde kan het zonder kennis van muziektheorie ook dienst doen als blikvanger.
"Really nice, print came out very nice. Thanks."
— Etsy klant