Posterdesign Circle of Fifths

Poster Scales and Intervals

Dit project is begonnen met een persoonlijk design. Met name met het doel een spiekbriefje te hebben tijdens het maken van muziek. Heel specifiek, het spelen van gitaar. Dit design heb ik daarna omgezet in de poster Scales and Intervals en te koop aangeboden op Etsy.

Over Etsy

Etsy is een website dat zich richt op de verkoop van unieke en handgemaakte producten. Het is opgericht in 2005 en biedt sindsdien een platform voor onafhankelijke verkopers om hun eigen creatieve producten rechtstreeks aan consumenten te kunnen verkopen. Een perfect platform voor de verkoop van mijn poster dus.

Onderzoek en inzichten

Voor het persoonlijke ontwerp heb ik mij verdiept in de theorie achter de kwintencircel. Dit heb ik uitgebreid met mijn theoretische kennis over de gitaar. Mijn doel was om de poster wereldwijd aan te bieden. Ik heb onderzocht wat de meest gangbare maten zijn voor zowel de Amerikaanse markt als de Europese markt. In Europa zijn we gewend aan de ISO 216 (A1, A2, A3, A4, etc.) maar in Amerika maken ze gebruik van de ANSI-standaard.

Het design

Het belangrijkste onderdeel van dit ontwerp is de Circle of Fifths of de kwintencirkel in het Nederlands. Op de buitenste cirkel staan de noten en majeur akkoorden in een volgorde waarbij elke stap met de klok mee een kwint – 5 noten – hoger is. Bijvoorbeeld van C naar G. In de middelste ring staan de mineur akkoorden. Op elk van de 12 vlakken staat het majeur akkoord en haar parallelle toonsoort in de middelste ring boven elkaar.

Onder de kwintencirkel heb ik extra muziektheorie toegevoegd met betrekking tot toonladders, intervallen en akkoorden. Gitaristen hebben de neiging om kruizen te verkiezen boven mollen in de benaming van akkoorden, behalve het Bb-akkoord. Het leek met dan ook een goed idee om dit door te voeren in de kwintencirkel.

Ontwerp van scales and intervals, een kwintencirkel met daarnaast de noten op de hals van een gitaar
Ontwerp van een kwintencirkel met daarnaast de noten op de hals van een gitaar

Ik heb het tenslotte nog iets specifieker gemaakt voor gitaristen door aan de rechterkant een gitaarhals toe te voegen. Op de gitaarhals staan de belangrijkste noten afgebeeld. Dit maakt het mogelijk om de noten uit de kwintencirkel te vertalen naar de gitaarhals.

De poster is in 2 varianten beschikbaar. Een versie met alle aanvullende theorie en een versie met alleen de kwintencirkel.

Reflectie

Wat begon als een persoonlijk project is uitgegroeid tot een product wat ik actief online verkoop. Ik heb veel geleerd van het verkopen op Etsy. Niet alles ging in 1 keer goed :). De verschillende afmetingen van poster in de wereld was een inzicht wat heeft gezorgd voor meer verkopen in Amerika.

Deel dit project: