Etiket voor Fennek bier op een flesje bier

Bieretiket design Fennek

Voor de klant Biermunitie heb ik een bieretiket design gemaakt voor Fennek limited edition weizen speciaalbier. Op de voorkant staat de Fennek, een licht verkennings- en bewakingsvoertuig gemaakt op Nederlandse bodem door Defenture. Dit etiket is eén van de ontwerpen in een reeks etiketten die ik heb gemaakt voor Biermunitie.

Over Biermunitie

Biermunitie is dé webshop voor craft bier van lokale brouwers uit Nederland en België. Hun doel is om speciaalbieren aan te bieden die toegankelijk zijn voor iedereen. Van licht verfrissend tot stevig en complex. Door samen te werken met lokale brouwers bieden ze exclusieve bieren die je niet zomaar in je favoriete supermarkt zult vinden.

Bij Biermunitie kun je niet alleen terecht voor losse flesjes, maar ook voor zorgvuldig samengestelde bierpakketten, bierabonnementen of een compleet georganiseerde bierproeverij. Zoals ze zelf zeggen, raken ze graag je bierhart.

Naast het aanbieden van bieren van andere brouwerijen, lanceert Biermunitie ook regelmatig hun eigen biertjes in legerstijl. Deze bieren worden exclusief voor Biermunitie gebrouwen en zijn voorzien van hun eigen unieke etiketten.

Onderzoek en inzichten

Linda – de Marketing Officer van Biermunitie – vroeg mij of ik het ontwerp wilde maken voor het etiket van Fennek. Ze wilde graag ruimte voor een persoonlijke tekst en een Fennek-voertuig op de voorkant. Qua stijl en design kreeg ik een vrijbrief om mijn gang te gaan en met een voorstel te komen. Ik ben begonnen om zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen van het voertuig, uit zoveel mogelijk verschillende camerastandpunten. Dit is belangrijk om zoveel mogelijk details te kunnen achterhalen.

Ik heb mij ook verdiept in de de fennek, een kleine woestijnvos die voorkomt in de woestijnen van Afrika en het Arabisch Schiereiland. De vos is onopvallend, geruisloos, snel en alert. De Fennek als voertuig heeft door zijn camouflage en bouw dezelfde eigenschappen. Een woestijnthema zou een subtiele hint zijn naar de vos.

Het ontwerp wordt afgedrukt en rond een bierfles of bierblikje gewikkeld. Ik heb onderzocht wat een geschikte breedte is voor het logo en de teksten zodat deze zichtbaar en leesbaar blijven. Daarbij heb ik mij laten inspireren door andere etiketten van biertjes in fles en blik.

Het design

Ik ben begonnen met het ontwerp van het voertuig en heb daarna het etiket gemaakt waar de Fennek als blikvanger centraal staat (of flesvanger zo je wilt). Het etiket moest zich onderscheiden en tegelijkertijd een stoer en avontuurlijk gevoel uitstralen – precies zoals het biertje zelf.

Ontwerp van het voertuig

Het leek me tof om een vector-stijl graphic te maken voor een moderne uitstraling. Ik ben begonnen om het frame van het voertuig te tekenen op basis van het fotomateriaal. Met een afgestemd kleurenpalet heb ik de vlakken ingekleurd, rekening houdend met de lichtval op de verschillende oppervlakken. Ik heb er qua stijl voor gekozen om de vlakken een enkele kleur te geven en niet te werken met een kleurverloop. Met camouflage, klinknagels, spiegels, geschut, camera en lier komt het voertuig echt tot leven. Als laatste stap en kers op de taart, de wielen getekend door een 3D-model te maken en deze in het juiste perspectief onder het voortuig te plaatsen.

Het designproces van het Fennek voertuig van lijnen naar vlakken, maar details en tenslotte een voertuig met camouflage en banden.
Het design van de Fennek stap voor stap.

Ontwerp van het bieretiket

Het leefgebied van de vos is de droge woestijn. De woestijnkleuren vormen samen met het camouflagepatroon daarom de achtergrond van het etiket. Als de natuurlijke habitat van de Fennek. De camouflage is tevens een vast thema dat terugkomt in alle etiketten van Biermunitie, zoals GRF en Scorpion Quad.

Links op het etiket heb ik ruimte gemaakt in het ontwerp voor de tekst die is aangeleverd door Biermunitie:

De Fennek Weizen is de tweede exclusieve Limited Edition operatie van Biermunitie. Fennek is toegankelijk, dynamisch en multifunctioneel. Sta klaar en laat je snel overmeesteren door deze onopvallende frisse patser. Enjoy & Cheers!

Bieretiket van Fennek Weizen (5,0% alcohol), een Limited Edition bier van Biermunitie met een afbeelding van een militaire gepantserde wagen, omschrijving en specificaties als ingrediënten, type bier en alcoholpercentage.
Bieretiket van Fennek Weizen, een Limited Edition bier van Biermunitie.

Aan de rechterkant staan de gebruikelijke eigenschappen van het bier. Als het etiket op het flesje of blikje geplakt wordt staat de omschrijving en de eigenschappen naast elkaar. Hier heb ik qua uitlijning en marges mee geëxperimenteerd. In het midden van het etiket is de Fennek afgebeeld op een cirkel met een contrasterende kleur. Deze kleur heb ik als thema terug laten komen in de titels. Tot slot een QR-code met een link naar de website van Biermunitie om het af te maken.

Reflectie

Biermunitie is een bedrijf van goede vrienden. Dat maakte deze opdracht dan ook extra bijzonder en leuk om te doen. Ik heb mooie en nieuwe vaardigheden geleerd op het gebied van package design. Onder andere het maken van een aantal prototypes heeft me waardevolle inzichten gegeven. Het blijft altijd spannend hoe het eindproduct er uit komt te zien als het eenmaal is gedrukt en op het product is geplakt. Ik ben in ieder geval erg trots op het eindresultaat!

"Origineel & Vindingrijk"

Geef Ruud een aantal duidelijke kaders (niet te veel 😉) en vertrouw volledig op zijn creativiteit. Onze ervaring is dan dat de resultaten uniek zijn! In ons geval zijn dit 3 strakke, realistische etiketdesigns van de militaire voertuigen Fennek, Scorpion Quad en Vector.

Ruud heeft oog voor detail, denkt mee en verwerkt zo nu en dan humor in designs. Wij houden ervan!

Linda Nieuwboer Chief Marketing Officer Biermunitie
Deel dit project: