Etiket voor GRF op een verzameling van blikjes bier

Bieretiket design GRF

Het eerste bieretiket wat ik in 2021 maakte voor Biermunitie was de Vector. Dit biertje is in beperkte oplage uitgebracht. Het etiket voor de GRF is een vernieuwde en meer gedetailleerde versie van de Vector. Biermunitie heeft mij wederom gevraagd om een nieuw design te maken voor het nieuwe voertuig als vervanger van de Vector.

Over Biermunitie

Biermunitie is dé webshop voor craft bier van lokale brouwers uit Nederland en België. Hun doel is om speciaalbieren aan te bieden die toegankelijk zijn voor iedereen. Van licht verfrissend tot stevig en complex. Door samen te werken met lokale brouwers bieden ze exclusieve bieren die je niet zomaar in je favoriete supermarkt zult vinden.

Bij Biermunitie kun je niet alleen terecht voor losse flesjes, maar ook voor zorgvuldig samengestelde bierpakketten, bierabonnementen of een compleet georganiseerde bierproeverij. Zoals ze zelf zeggen, raken ze graag je bierhart.

Naast het aanbieden van bieren van andere brouwerijen, lanceert Biermunitie ook regelmatig hun eigen biertjes in legerstijl. Deze bieren worden exclusief voor Biermunitie gebrouwen en zijn voorzien van hun eigen unieke etiketten.

Onderzoek en inzichten

Ik ben begonnen met een onderzoek naar de achtergronden van het voertuig. De GRF van Defenture is een militair voertuig met vierwielbesturing waardoor het geschikt is om offroad te gaan. Door zijn gewicht is het goed te vervoeren door de lucht. Het ontwerp is robuust en voorzien van een pantser waardoor het bestand is tegen kogels en andere projectielen.

De GRF heeft veel details aan de binnen- en buitenkant. Deze details zijn heel bepalend voor de uitstraling van het transportmiddel. Voor de Vector had ik destijds de keuze gemaakt voor een eenvoudig ontwerp met beperkte details. Voor de GRF ben ik een stap verder gegaan en heb ik meer details toegevoegd. Enerzijds vanwege het andere voertuig en anderzijds om mezelf uit te dagen. Hieronder het verschil tussen de Vector uit 2021 en de nieuwe GRF. Oordeel zelf :).

De oude versie (Vector) links met minder details en de nieuwe versie (GRF) rechts met veel meer details
De oude versie (Vector) links en de nieuwe versie (GRF) rechts

Ik had het geluk dat ik gebruik kon maken van een aantal gedetailleerde foto’s van de GRF. Met name de voorkant met de gril en lier heeft de meeste kleine details. Voor dit ontwerp kon ik aan de andere kant het etiket grotendeels hetzelfde houden op een paar kleine wijzigingen na.

Het design

Ik ben begonnen met het tekenen van het voertuig met de meest bepalende lijnen. Dit is tot dusver het design met de meeste details. Veel meer dan de etiketten van bijvoorbeeld Fennek en Scorpion Quad. In de onderstaande afbeelding is goed te zien hoeveel details het voortuig heeft en hoeveel lijnen er voor nodig waren.

Lijnenschets van het GRF voertuig
Lijnenschets van het GRF voertuig

Lijnen tekenen was pas het begin. Ik heb een kleurenpalet gemaakt bestaande uit 1 hoofdkleur, 9 donkere varianten voor schaduwen, 5 lichtere varianten voor lichtval, 8 neutrale zwarttinten en 5 grijze tinten voor metalen delen. In totaal heb ik dus 28 verschillende kleuren gebruikt. Op de zijkant ben ik gestart met de hoofdkleur en de andere kleuren heb ik relatief aangebracht op basis van lichtval en schaduwen. Dit resulteerde in het middelste plaatje bovenin de onderstaande afbeelding.

Het designproces van de GRF van lijnen naar vlakken, naar details en tenslotte een voertuig met camouflage en banden.
Het design van de GRF stap voor stap.

Om het af te maken heb ik het bovenstel voorzien van ramen, spiegels, een gril, lier, bouten, moeren, scharnieren, roosters en wielen. Inclusief de bijpassende schaduwen. Op de foto’s die ik gebruikte stond het voortuig afgebeeld zonder geweer op het dak. Ik vond het beter voor de uitstraling om deze toe te voegen. Dat geeft in mijn beleving de GRF nog meer karakter.

Op het etiket heb ik een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd op de layout. Dit zijn dezelfde wijzigingen als bij het etiket van Scorpion Quad (bekijk dit project). Verder heb ik de achtergrond onveranderd gelaten ten opzichte van de eerdere versie van Vector.

Bieretiket van GRF Tripel (7,5% alcohol), een Limited Edition bier van Biermunitie met een afbeelding van een militaire gepantserde wagen, omschrijving en specificaties als ingrediënten, type bier en alcoholpercentage.
Bieretiket van GRF Tripel, een Limited Edition bier van Biermunitie.

Biermunitie was weer zo vriendelijk om de tekst van het etiket aan te leveren:

De GRF is de eerste exclusieve Limited Edition operatie van Biermunitie. GRF is robuust, krachtig, veelzijdig en wendbaar. Zet je schrap, want het wordt een geweldige verkenningsactie met onbekende afloop. Enjoy & Cheers

Reflectie

Dit design heeft me veel tijd en energie gekost en het was het allemaal waard! Ik heb ontzettend veel plezier gehad bij het tekenen van de GRF. Ik kon gebruik maken van mijn achtergrond in de werktuigbouwkunde om bepaalde onderdelen van de constructie te kunnen tekenen. Bij deze opdracht kwamen mijn liefde voor techniek en design op een hele mooie manier samen. In feite is deze opdracht ook een reflectie op mijn eigen ontwikkeling. Als ik bijvoorbeeld kijk naar het verschil tussen de Vector en de GRF vind ik het persoonlijk mooi om te zien wat ik toen deed en ik nu heb gedaan. Wat ik in de tussenliggende jaren heb geleerd. Biermunitie bedankt weer voor deze opdracht!

"Origineel & Vindingrijk"

Geef Ruud een aantal duidelijke kaders (niet te veel 😉) en vertrouw volledig op zijn creativiteit. Onze ervaring is dan dat de resultaten uniek zijn! In ons geval zijn dit 3 strakke, realistische etiketdesigns van de militaire voertuigen Fennek, Scorpion Quad en Vector.

Ruud heeft oog voor detail, denkt mee en verwerkt zo nu en dan humor in designs. Wij houden ervan!

Linda Nieuwboer Chief Marketing Officer Biermunitie
Deel dit project: