Posterontwerp Futhark

Posterdesign Oudere Futhark runenschrift

Het Oudere Futhark is het oudste runenschrift dat we kennen. De tekens zijn eenvoudig en geheimzinnig. Ik heb een posterdesign gemaakt waar het Oudere Futhark runenschrift gekoppeld is aan het Latijnse alfabet.

De mysterie rondom te Vikingen heeft altijd mijn interesse gehad. Ik raakte geïnspireerd door het spelen van Assassins Creed Valhalla en het kijken van Vikings en Valhalla op Netflix. Vaak zie je alleen het runenschrift en niet de onderlinge relaties. Deze poster is net als Scales and Intervals en Pentatonische en majeur toonladder te koop op mijn Etsy webshop.

Over Etsy

Etsy is een website dat zich richt op de verkoop van unieke en handgemaakte producten. Het is opgericht in 2005 en biedt sindsdien een platform voor onafhankelijke verkopers om hun eigen creatieve producten rechtstreeks aan consumenten te kunnen verkopen. Een perfect platform voor de verkoop van mijn poster dus.

Onderzoek en inzichten

Nadat het idee ontstond heb ik mij eerst verdiept in de historie van het runenschrift. Het Oudere Futhark is het oudste bekende runenschrift en werd gebruikt door Germaanse volkeren vanaf de 2e eeuw. Dit schrift bestaat uit 24 tekens en dankt zijn naam aan de eerste zes letters: F, U, Þ (th), A, R, en K. Runen werden niet alleen gebruikt voor alledaagse communicatie. Het had ook een rituele of magische betekenis. Dit is te zien aan de inscripties op gevonden voorwerpen zoals wapens, sieraden, stenen en werktuigen.

De oorsprong van het Oudere Futhark ligt in een combinatie van invloeden uit het Latijnse en het Etruskische schrift. Waarschijnlijk via contacten met de Romeinen en andere mediterrane volkeren. De combinatie tussen beide schriften op de poster was dus mogelijk. De runen werden aangepast aan de klanken van de Germaanse talen en hierdoor ontstond een manier om gesproken taal vast te leggen.

Het Oudere Futhark kwam voornamelijk voor in Scandinavië, maar ook in bepaalde delen van wat nu Duitsland, Nederland en Denenmarken is. Het leefgebied van de Vikingen. Veel inscripties op voorwerpen of oppervlakken hadden een symbolische of rituele betekenis. Dit wijst op het geloof dat runen een bepaalde magische kracht hadden en zorgt voor de mysterie die het uitstraalt. Rond de 8e eeuw werd het grotendeels vervangen door het Jongere Futhark. Een eenvoudigere variant met slechts 16 tekens.

Het design

De runen zijn op de poster gerangschikt op volgorde van het Latijnse alfabet. Normaal gesproken wordt de volgorde van het Oudere Futhark aangehouden. Met deze poster wilde ik het echter benaderen vanuit het perspectief van het Latijnse alfabet.

Alle letters uit het Oudere Futhark alfabet met de naam en de Latijnse tegenhanger eronder
Alle letters uit het Oudere Futhark alfabet met de naam en de Latijnse tegenhanger eronder

De vormen van de letters heb ik aan de uiteindes een subtiele verbreding gegeven. Ik wilde dat de symbolen een meer natuurlijke en losse uitstraling zouden hebben. Niet te strak en te digitaal, maar ook niet zo los als scriptletters. Ik wilde heel subtiel nabootsen alsof de letter in hout is gekerfd. Onder iedere rune staat de Latijnse letter aan de linkerkant en de naam van de rune aan de rechterkant.

Reflectie

Dit was een leuk persoonlijk project zonder al te veel complexiteit. Ik heb de poster eenvoudig en overzichtelijk gehouden. Het was een prima afleiding om dit tussendoor te ontwerpen. Ik ben benieuwd of bezoekers van mijn Etsy webshop deze poster aan de muur willen hangen :).

Deel dit project: